20 Eylül 2016 Salı

Ev Yapımı Dudak Kremi


Yaklaşık 2 yıl önce Alverde'nin aynısefalı dudak kremini severek kullanıyordum. Ürünün içeriğine baktığımda hem gayet temiz olduğunu hem de aslında bu ürünü evde yapabileceğimi düşündüm. Biraz araştırınca da tahminimin doğru olduğunu anladım. Daha önce de manikür kremi yapıp sonuçtan çok memnun kaldığım için kolları sıvadım. Kış gelmeden dudaklarınızı koruma altına almak isterseniz diye nasıl yaptığımı sizle de paylaşmak istedim.


Malzeme Listesi:

  1. Balmumu
  2. Hindistancevizi yağı
  3. Shea yağı
  4. Nane yağı (opsiyonel)
  5. Ruj (opsiyonel)
  6. Kap
  7. Isıya dayanıklı karıştırma kabı
  8. Şırınga
  9. Alkol (bulamazsanız kolonya da olur.)
  10. Bıçak
  11. Tartı (Göz kararı yapabilirim veya elimin ayarı iyidir diyorsanız opsiyonel)

Dudak kreminin temel formülü şu:
 1 birim balmumu + 1 birim katı yağ (butter) + 1 birim sıvı yağ (oil)

Hayvansal ürün kullanmıyorsanız balmumu yerine bitkisel waxlardan kullanabilirsiniz. Ben ''butter'' olarak shea yağını seçtim ama onun yerine kakao yağı veya lanolin de kullanabilirsiniz. ''Oil'' olarak ise çok seçenek var yalnız hem aroması hem de kıvamıyla en iyi seçenek bence hindistancevizi yağı. Yalnız o elinizde yoksa zeytinyağı, tatlı badem yağı, jojoba veya avakado yağı da kullanabilirsiniz. Eğer ürünüzün belirgin bir kokusu olsun isterseniz uçucu yağlardan da ekleyebilirsiniz, sizin tercihinize kalmış. Nane yağı dudakları hafifçe irite ederek dudakların daha dolgun görünmesini sağlıyor. Ayrıca dudak kremleriniz renkli olsun isterseniz içine en parlak renkli rujunuzdan bir parça katabilirsiniz.

  • İşleme başlamadan önce bütün malzemelerinizin hazır olduğundan emin olun. Sonra balmumu ve yağlarla temas edecek her şeyi alkol ile silerek dezenfekte edin. 
  • Bir dudak kremi tüpü yaklaşık 4 gram ürün alıyor. Eğer kreminize ruj da ekleyecekseniz bunu da hesap ederek belirleyeceğiniz gramlarla balmumunu ve yağlarınızı ısıya dayanıklı bir kaba alın. 
  • Karışımı eritmek için mikrodalga fırın veya fotoğraftaki gibi benmari üsulüyle ocak kullanabilirsiniz. Karışımı doğrudan ateşe koymayın, yanabilir.
  • Bütün malzemeler tamamen eriyinceye kadar karıştırın. Uçucu yağı karışımınızı ateşten aldıktan sonra ekleyin.
  • Her şey eriyip karışınca karışımı şırınga yardımıyla tüplere doldurun. Dudak kremi şırınganın uç kısmında donup zorluk çıkarabilir ama güçlü şekilde iterek o parçayı dışarı çıkarabilirsiniz. Eğer kap olarak tüp kullanmayacaksanız veya eritme işlemini yaptığınız kap imbikli ise şırıngaya ihtiyacınız kalmayabilir.
  • Doldurma işlemi bitince kabınızı sallayıp birkaç kez sertçe masaya vurun. Böylece kremin içinde kava kabarcıkları kalmamış olur.
  • Şimdi tek yapmanız gereken kreminizin soğumasını beklemek. Eğer kreminizin nihai kıvamını beğenmezseniz tekrar eritip içine daha sert olması için balmumu, daha yumuşak olması için sıvı yağ, daha renkli olması için daha fazla ruj veya daha fazla uçucu yağ ekleyebilirsiniz.
  • Her şey istediğiniz gibi olunca kullandığınız aletleri sıcak su ile temizleyebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi ben dudak kremi kabı olarak 7 ml.lik bir krem kabını ve aliexpress'ten aldığım alttan çevirmeli tüpleri kullandım. Mint kutuları, eski lip balmlarınızın tüpleri hatta şık ruj ambalajları bile kap olarak kullanabilirsiniz.

Ben yaptığım kremi 2,5 aydır severek kullanıyorum. Her akşam kullanmama rağmen renkli kısmı hala bitiremedim! Yani çok bereketli. Üstelik sabah kremi hala dudaklarımda hissedebiliyorum. Kesinlikle sürdükçe dudaklarınızı kurutan market ürünlerine benzemiyor. Yapısı hafif değil ama yağlı yağlı da parlamıyor. Tam kışlık bir ürün.

Siz de bu tarifi dener ve yorumlarınızı yazarsanız mutlu olurum.

9 yorum:

  1. bu harika paylaşım için teşekkür... evde parfüm yapımı hakkında bir fikriniz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su, alkol ve uçucu yağ karıştırılarak oda spreyi yapıldığını okumuştum ama parfüm konusunu bilmiyorum.

      Sil
    2. teşekkürler , araştırmaya devam edeyim ben ...

      Sil
  2. Hello! I was great if you could write your posts in English. Everyone could read and understand :)
    Thank You
    Mariana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I should give a thought about it. Thank you!

      Sil
  3. Hello! I was great if you could write your posts in English. Everyone could read and understand :)
    Thank You
    Mariana

    YanıtlaSil
  4. Ama süpermiş bu! Elimde dudak kremi var; ama, bitince bir deneyeyim ben de :) Çok iyi fikir, üstelik içimiz de rahat olur ^_^ Eline sağlık, sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçeriğe hassassan kesinlikle denemelisin.

      Sil
  5. çok güzel bir tarif olmuş not aldım :))

    YanıtlaSil